About Newsgradient
Karta medija
Šta je Newsgradient?

Newsgradient je online platforma koja nam omogućava da vidimo kako su mediji iz BiH, grupisani prema svojoj ideološkoj orijentaciji, izvještavali o pojedinim događajima i temama.

Kako je određena ideološka orijentacija medija?

Koristeći jedinstvenu metodologiju koju je razvila Vanessa Otero, osnivačica Ad Fontes Media, ocijenili smo pouzdanost i ideološku orijentaciju medija u BiH. Tim analitičara/ki je u periodu od dva mjeseca pratio i ocjenjivao uzorak medijskih izvještaja odabranih medija prema spomenutoj metodologiji. Na ovaj način su dobijeni ukupni rezultati i izračunate ocjene 1) pouzdanosti 2) ideološke orijentacije svakog medija iz uzorka.

Više o metodologiji ocjenjivanja medija možete saznati ovdje.

Kako radi Newsgradient?

Prikupljamo članke iz odabranih bosanskohercegovačih medija uz pomoć naših saradnika i prijatelja iz Event Registry. Novinski članci o istoj temi ili događaju se grupiraju. Teme ili događaji o kojima se najviše izvještavalo u proteklom danu su prikazani na početnoj stranici. Mediji su, prema ideološkoj orijentaciji, grupisani u tri grupe: lijevo orijentisani mediji, neutralni/uravnoteženi mediji i desno orijentisani mediji. Granica koja dijeli ove tri kategorije je postavljena prema smjernicama postavljenim od strane autorke metodologije, uvažavajući lokalni kontekst i realnost medijske scene u BiH.

RAZVILI
danes je nov dan logo
zašto ne logo
adfontes logo
UZ POMOĆ
ned logo

Kontaktirajte nas preko emaila newsgradient@danesjenovdan.si ili telefona +38664147823.