About Newsgradient
Šta je Newsgradient?

Newsgradient je online platforma koja omogućava uvid u to kako online mediji iz BiH, grupisani prema ideološkoj orijentaciji, izvještavaju o pojedinim događajima i temama na javnoj sceni u BiH.

Kako je određena metodologija?

Platforma je bazirana na istraživanju koje je provedeno na uzorku tekstova prikupljenih tokom izborne kampanje za Opće izbore u BiH koja je trajala od 2. do 30. septembra 2022. godine. Metodologija istraživanja podrazumijevala je analizu članaka objavljenih u najpopularnijim online medijima u BiH prema više parametara kao što su: sjedište medija, informacije o autoru i izvoru, tip članka, akter i funkcija u kojoj se akter pojavljuje, način na koji su politička partija ili akter prikazani u tekstu, kao i sam ton članka.

Kako radi Newsgradient?

Newsgradient svakodnevno prikuplja članke iz najpopularnijih bosanskohercegovačkih medija obuhvaćenih istraživanjem. Novinski članci o istoj temi ili događaju se grupiraju, a teme ili događaji o kojima se najviše izvještavalo u proteklom danu prikazani su na početnoj stranici. U svom izborniku platforma daje mogućnost grupisanja medija prema njihovom sjedištu te prema naklonjenosti ili kritičnosti spram određene političke opcije.

RAZVILI
danes je nov dan logo
zašto ne logo
adfontes logo
UZ POMOĆ
ned logo

Kontaktirajte nas preko emaila newsgradient@danesjenovdan.si ili telefona +38664147823.